Istoric |
Scris de Mihaiela Lazar |
Istoric Spațiul geografic
Născută din dorinţa de a da aripi artei frumosului pe meleagurile sălăjene, Şcoala de Muzică şi-a deschis larg porţile în anul 1971, în municipiul Zalău. Orașul Zalău, situat la poalele vestice ale Munților Meseș, este reședința județului Sălaj și unul dintre puținele orașe atestate documentar înainte de sfârșitul primului mileniu, prima consemnare scrisă datând din a doua jumătate a secolului al XII-lea, fiind consemnată în Cronica lui Anonymus - Gesta Hungarorum.
Istoricul și evoluția școlii
Este îmbucurător faptul că, de-a lungul timpului, școala muzicală zălăuană a devenit o prezență vie în viața comunității, constituind o adevărată oază de lumină, frumuețe și bucurie într-un spațiu geografic vitregit din punct de vedere cultural. Dăruire dascălilor, dragostea profundă față de tinerii a căror personalitate o modelează, dragostea față de arta care ne individualizează și ne definește, precum și orientarea spre performanță a făcut ca această instituție să aibă o istorie de aproape 4 decenii.Școala de muzică s-a înființat în anul 1971.A funcţionat la început pe lângă Şcoala Simion Bărnuţiu, mai apoi pe lângă Liceul Pedagogic Zalău.Din anul 1972 funcţionează ca şcoală de sine stătătoare în localul din strada Gh. Lazăr nr. 3 sub titulatura de Şcoala de Muzică şi Arte Plastice şi apoi în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 5 sub formă de clase cu program suplimentar de artă.Din anul 1990, prin decizia Inspectoratului Şcolar şi a Primăriei Municipiului Zalău, se reînfiinţează Şcoala cu Program de Artă atribuindu-i-se spaţiul în localul din strada Gh. Lazăr nr. 3.Înainte de a deveni liceu, instituția a funcționat ca școală de muzică și arte plastice, oferind elevilor o pregătire de specialitate în domeniile muzicii și artelor plastice, program suplimentar. Cu timpul, s-a simțit nevoia unei instituții de învățământ de sine stătătoare care să ofere o pregătire completă în domeniul artistic, astfel că școala s-a transformat în liceu.În anul 2004, pe structura Şcolii cu Program de Artă a luat naştere Liceul de Artă „Ioan Sima”, liceu care poartă numele marelui pictor sălăjean, o figură luminoasă aparte în pictura românească.Din anul şcolar 2005-2006 Liceul de Artă „Ioan Sima” funcţionează în locaţie cu Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” Zalău şi şcolarizează elevi cuprinşi în trei cicluri de învăţământ: primar, gimnazial (integrat şi suplimentar) şi liceal. Din anul şcolar 2008-2009 Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” se comasează la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, având sediul în Zalău, cartierul Dumbrava II, Str. Aleea Torentului, nr. 9.Înființată cu scopul de a cultiva și promova talentul artistic al tinerilor, această instituție a devenit de-a lungul timpului un reper esențial în peisajul cultural al municipiului Zalău și al județului Sălaj, o prezenţă vie în viaţa comunităţii, constituind o adevărată oază de lumină, frumuseţe şi bucurie.
Școala azi
Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău este singura unitate de învățământ cu profil vocațional artistic din județul Sălaj - muzică și arte plastice, cu importante activități pedagogice și artistice desfășurate de-a lungul a două decenii de existență.
Construirea unei instituții de prestigiu Liceul reprezintă o alternativă educațională ce face posibilă dezvoltarea personalității artistice a elevilor, bazată pe o educație artistică de excepție și cunoștințe solide de cultură generală. Întreg colectivul urmărește oferirea unui climat educațional deschis, bazat pe performanță, cooperare, bun simț, inovație didactică, curaj și inițiativă, șanse egale în dezvoltare și oportunități concrete de manifestare.Există o preocupare constantă pentru creșterea calității actului educațional, diversificarea activităților care contribuie la dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și la dezvoltarea complexă a personalității elevilor. Dăruirea dascălilor, dragostea lor profundă faţă de copiii și tinerii a căror personalitate o modelează, dragostea faţă de arta care ne individualizează şi ne defineşte, precum şi orientarea spre performanţe, a făcut ca această instituţie să aibă o istorie aparte. În prezent, liceul își desfășoară activitatea într-un mediu modern, spațiul clădirii fiind recent reabilitat (prin proiectul demarat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020), astfel că dispune de resurse materiale și educaționale, cu spații eficiente și funcționale ce oferă condiții adecvate de studiu. Spațiile de învățare, sălile de clasă, sala festivă, laboratoarele, grupurile sanitare, sala de sport, toate acestea sunt la cele mai înalte standarde. Activitățile de specialitate, activitățile de cultură generală, dar și activitățile extrașcolare, finalizate de cele mai multe ori cu rezultate frumoase, au propulsat Liceul de Artă “Ioan Sima” pe direcția celor mai bune instituții de învățământ. Uniforma școlară, sigla sunt semne distincte ale unei instituții care și-a propus să sădească drag de carte, spirit de echipă, ambiție, motivație pentru reușită și împliniri în sufletul fiecări elev care ne-a trecut pragul. Îndrăznim și sperăm, mizăm pe talent, învățare deschisă, continuă și flexibilă, condiții esențiale pentru a reuși în viață. Rezultatele obținute de elevii Liceului de Artă “Ioan Sima” sunt o dovadă a pasiunii și dedicării pe care le investesc în procesul educațional. De-a lungul anilor, elevii noștri au participat la numeroase competiții locale, județene, regionale, naționale și chiar internaționale, unde au obținut în mod constant premii și distincții remarcabile, demonstrând astfel nivelul înalt de pregătire, dedicarea și talentul artistic. Fiecare reușită este o reafirmare a talentului și muncii asidue, iar noi suntem mândri de fiecare pas pe care aceștia îl fac în carierele lor artistice. Fie că vorbim despre pictură, muzică sau cultură generală, fiecare elev este încurajat să își dezvolte talentul unic, oferindu-i-se ocazia să strălucească și să ăși pună în valoare abilitățile.
|