forex trading logo '

Patronul spiritual Ioan Sima
Scris de Administrator   

 

Patronul spiritual Ioan Sima

Ioan Sima (1898-1985) este o figură luminoasă aparte în pictura românească a veacului trecut.

S-a născut la Pericei, județul Sălaj și a făcut liceul la Șimleu-Silvaniei, a studiat dreptul la București și Cluj, unde și-a luat doctoratul - 1922. În paralel a studiat pictura în atelierul-școală a pictorului Acs Ferenc și în Viena la Școala profesorului Frolich.


Ioan Sima ocupă un loc aparte între marii coloriști români, bine reprezentați de la Theodor Aman și Nicolae Grigorescu până în ziua de astăzi.

Lucrările, ce sunt un amestec de tandrețe, culoare și lumină, reprezintă momente diferite din viața sa, cuprinzând portrete, naturi statice, flori și peisaje.


"Dacă aş vrea să-mi definesc arta, ar trebui să mă întorc la anii copilăriei şi să spun că primele impresii, primele noţiuni despre frumos, le-am trăit în mijlocul naturii şi că ea, natura, mi-a fost primul îndrumător. A fost o fericită întâmplare că mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa în mijlocul unor privelişti încântătoare, liniştite şi blânde. Casa părinteascã de la Pericei cu atmosfera potolită şi duioasă, care nu era întreruptă decât de scârţâitul lanţului de la fântână, de zumzetul albinelor din grădina plină de verbine, crizanteme şi muşcate, au contribuit mult la formarea sensibilităţii şi chiar la dezvoltarea personalităţii mele de artist.

Am fost atras întotdeauna de latura insolită a existenţei, am căutat să dau artei un rost mai înalt, acela de a bucura pe oameni, de ale dezvolta frumuseţile naturii, în peisaj şi mai ales în flori.

Pictura este însăşi credinţa mea, este pentru mine un elexir dătător de viaţă. M-am bucurat de bucuria celor pe care i-am pictat, de bucuria pe care le-o produce un peisaj, un portret, o floare şi cred cã ceva din sufletul meu se află în fiecare din portretele altora. Vreau sã dăruiesc oamenilor bucurie, să-i facă să simtă ce-am simţit eu în faţa motivelor pe care le-am pictat, în faţa priveliştilor încântătoare, calde şi blânde care m-au inspirat." Ioan Sima


 


@ 2013, Liceul de Arta "Ioan Sima" Zalau, site realizat si administrat de profesor vioara Lazar Mihaiela